Sterke daling mazoutprijzen in België

De prijzen voor mazout zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Wanneer u van plan bent om stookolie te kopen, zijn de komende maanden perfect om een grote voorraad in te slaan. Als we de prijs per liter vergelijken met een aantal jaren geleden, dan zien we toch enorme verschillen. Maar hoe kan dat nou, die goedkope mazout? In dit artikel krijgt u een uitleg over de daling van de prijzen en een overzicht van de afgelopen jaren.

Oorzaak van goedkope mazout

De oorzaak van goedkope mazout is terug te vinden op de internationale markten. Vanaf 2004 zagen we een sterke stijging in de stookolieprijzen. Deze waren te danken aan de groter wordende vraag naar olie en mazout. Bij een stijging van de vraag en een gelijkblijvend aanbod, zal de prijs van mazout ook toenemen. Echter, vanaf 2010 nam de vraag binnen Westerse landen sterk af als het gaat om stookolie. Men kon moeilijk meer aan goedkope mazout komen en moest op zoek naar alternatieve mogelijkheden om hun huis te verwarmen. Door een overstap van veel gezinnen nam de vraag naar deze brandstof sterk af. U raadt het al: daarmee zal de prijs vanaf 2012 ook flink gaan dalen. Dit is goed te zien in onderstaande infographic.

Dagprijs stookolie

Laten we de cijfers van de dagprijs van stookolie uit de infographic er even bijpakken. In 2012 betaalde een huisgezin gemiddeld zo’n €0,92 per liter mazout. De afgelopen jaren heeft deze brandstof een bijzondere evolutie doorgemaakt zoals u kunt zien. Betaalden we in juli 2013 nog €0,89 per liter, is de prijs nu al gedaald naar €0,58. Dit betekent een daling in de olieprijs van maar liefst 40%. De dagprijs schommelt nog steeds en er wordt verwacht dat we tegen de grens van €0,50 aan gaan zitten. Daarmee zal de mazoutprijs enkele records breken van de afgelopen jaren. Wilt u dat ze ook bij u goedkope mazout leveren dan is dit het moment om in te kopen. Het is wel van groot belang dat uw mazouttank conform is met de huidige stookolie regelgeving.

Infographic daling mazoutprijs België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *